16 kwietnia 2012

Żurawinowo pomarańczowe ciasteczka do herbaty.

Skladniki na 2 blachy ciasteczek:
  • 120g rozpuszczonego masła
  • 150g drobnego cukru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 2 pomarańcze /sok +skórka otarta na grubej tarce/
  • 150g posiekanych suszonych żurawin
  • 250g mąki 550 podwójnie przesianej
  • 50g zarodków pszennych
  • 80g otrębów pszennych
  • 80g mieszanki zbożowej na owsiankę /do kupienia w sklepach ekologicznych/
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka glukozy
      1.   wszystkie sypkie składniki łączymy w jednej sporej misce /bez cukru
  1. żurawinę siekamy na mniejsze elementy i w miseczce zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  2. masło topimy, żółtka łączymy z cukrem na gładką masę najlepiej przy użyciu miksera, następnie stopniowo dodajemy lekko schłodzone roztopione masło.
  3. białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

1+2 dokładnie mieszamy. Dodajemy 3 i delikatnie łączymy.
Odstawiamy na 20minut.
Rozgrzewamy piekarnik na 170C termoobieg.

Układamy na blache papier do pieczenia i nakładamy ciasto .
Zachowajcie odstępy pomiędzy ciasteczkami.
Pieczemy pierwszą partię około 15 minut z jednej strony, następnie delikatnie przekładamy je na drugą stronę i dopiekamy jeszcze około 10 minut. Kolejna partia ciasteczek piecze się już znacznie krócej. Sugeruje po prostu wyczekać na swój ulubiony złocisty kolor.


Po upieczeniu ciasteczka przekładamy na talerz do ostudzenia.
Później posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz