22 kwietnia 2012

Szybki gulasz na czerwonym winie.

Baaardzo szybki i niezwykle smaczny obiad.
Propozycja dla zapracowanych i szanujących swój czas w kuchni.

Gulasz w wersji rustykalnej, duszony na czerwonym winie Sangiovese z kus kusem.
  • 200 ml wina Sangiovese
  • 100 g wołowiny extra lub rostbefu
  • 250 g polędwiczek wieprzowych
  • 4 młode marchewki grubo posiekane
  • słoik czarnych oliwek drylowanych
  • 6 ząbków czosnku przepołowionych
  • 3 pory grubo posiekane
  • 8 pieczarek grubo posiekanych
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml wody
  • kus kus kasza



1. Mięso kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do worka foliowego. Dodajemy pieprz, sól, tymianek, skórkę i sok z 1 cytryny. Mieszamy intensywnie. Dodajemy oliwę oraz mąkę. Mieszamy i odstawiamy na czas krojenia warzyw.
2. Warzywa siekamy na grube elementy.
3. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso. Rumienimy.Dolewamy wino.
4. Po ok. 5 minutach, wrzucamy wszystkie warzywa. Zmniejszamy ogień, dolewamy wodę. Zakrywamy patelnię szczelnie folią aluminiową i dusimy na małym ogniu 30 minut.
5. Dodajemy pomidorki koktajlowe, zakrywamy ponownie i dusimy kolejne 20 minut.
6. Zalewamy kaszę kus kus wrzątkiem na ok 1 cm powyżej jej poziomu w naczyniu do którego wsypaliśmy. Przykrywamy szczelnie.

Podajemy z lampką wina Sangiovese.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz