29 kwietnia 2012

Wiosenna zupa krem z sezonowych warzyw.

bez zbędnego owijania w bawełnę...
miała być zupa "ślepe ryby" ale nagle pojawiła się młoda marchewka i szparagi więc:

# 1 seler
# 1 por
# pęczek młodej marchewki
# 4 młode ziemniaki
# 4 ząbki czosnku
# 2 podudzia z kurczaka
# 2l wody
# oliwa z oliwek
# pęczek zielonych szparagów
# 100ml śmietany kremówki 36%
# ziele angielskie /6szt
# owoc jałowca /6szt
# łyżeczka pieprzu grubo mielonego cytrynowego
# łyżeczka soli grubo ziarnistej
# pesto z suszonych pomidorów
# ryż


1. Obieramy wszystkie warzywa. Szparagom obcinamy końcówki i zostawiamy.
2. Gotujemy kurczaka 30 minut. Dodajemy wszystkie warzywa + przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu 45 minut.
3. W tym czasie gotujemy 100g ryżu 12 minut, następnie obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli główki szparagów 10 minut.
4. Mielimy blenderem zupę na gładko i dodajemy śmietanę.
5. W miseczkach układamy, ryż, zalewamy go zupą. Dodajemy łyżeczkę pesto i oliwę z oliwek. Układamy główki szparagów.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz