1 kwietnia 2012

Sałata Nicejska lub Niçoise salad

Wiosenna, lekka i zdrowa sałatka nicejska zaraz obok owianego sławą ratatouille, jest jednym z bardziej popularnych prowansalskich dań warzywnych.

Znam różne wersje tej sałatki i zazwyczaj w restauracjach dodają do nich więcej elementów wg. mnie niż trzeba. To prosta potrawa i posiada delikatny a zarazem uzależniający smak. Podana z grillowanym wielozbożowym chlebem i lampką francuskiego wina...nic dodać nic ująć.


Składniki na 4 osoby:

2 garście rucoli
6 liści sałaty lodowej
10 liści szpinaku
10 czarnych drylowanych oliwek
2 szalotki pokrojone w paski
8 anchois
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
½ puszki zielonej fasoli szparagowej
2 łyżki kaparów
2 jaja kurze

Sos:

1,5 łyżki białego octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/2 łyżeczki musztardy
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
pęczek posiekanego szczypiorku

1. Sos przygotowujemy w słoiczku i bardzo intensywnie mieszamy.
2. Składniki sałatki wkładamy do dużej miski z wyłączeniem jajek i polewamy sosem. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
3. Nakładamy ba talerz i dekorujemy całymi filetami anchois i jajkami.


Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz