17 sierpnia 2010

Francuski luncz

Kolejna propozycja na szybki luncz w stylu francuskim.
Jest to lekko grillowana kanapka z wiejskiego chleba / ja uzyłam ekologiczny chleb orkiszowy / z szynką francuską, gruszką i serem roquefort.

Idealne danie na ciepły sierpniowy dzień, małe ale jakże sycące, pachnące tymiankiem i słodką gruszką, a dzięki serowi roquefort posiada wspaniały smak słodko-ostry. Jest to bardza popularne danie wśród Paryżan oczywiście z lampka białego wina. Ja polecam z lampką wody z cytryną, mietą i melisą.

Smacznego.


Tartines aux poires et roquefort.

Lista zakupów na 2 os.:
  • 4 kromki grube chleba najlepiej wiejskiego z orzechami
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub szynki bayonne
  • 1 dojrzała gruszka
  • plaster sera rokfor grubości kciuka


Gruszkę po wyjęciu gniazd nasiennych kroimy w podłuzne plasterki.


Grzanki układany w piekarniku / mikrofali  na grill i czekamy az się lekko zrumienia po bokach.

 


Układamy na grzanki po koleji: szynkę, gruszkę i ser. Wstawiamy ponownie pod grill żeby rozpuścil się ser.



Podajemy z białym winem lub wodą.

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz