8 sierpnia 2010

Pomidorowy krem z mascarpone

Pomidory, pomidory, ach te pomidory!

Uwielbiam wszystko co z nich powstaje, ich smak, aromat oraz konsystencje! Nie wyobrażam sobie nie zjeść pomidora latem, nie wyobrażam sobie życia bez pomidorówki królowej zup! Moja córka uwielbia ją jak widzi pomidory lata i krzyczy wielkie MNIAM.

Poniższy przepis dedykuje mojej córce oraz równie wielkiemu fanatykowi pomidorów małemu F.
Wiwat pomidory! Wiwat prostoto samku!



Pomidorowy krem z mascarpone.

Całą przygodę zaczynamy od bazy - rosół. Gotując dla dziecka nie używam żadnych kostek rosołowych ani koncentratów itp. wszystko musi być najwyższej i najlepszej jakości. Zresztą czuć to podczas gotowania, rozchodzący się po całym domu aromat duszonych pomidorów jest piękny, słodki, a w domu wszyscy zaczynają krążyć w około kuchni.

Baza rosołowa prosta:

pierś kury,
4 marchewki
pietruszka korzeń
nać pietruszki
seler
czosnek 2 ząbki
pomidor
ziele angielskie 4 kulki
pieprz ziarna 4
liść laurowy 2 listki
sól morska

Po ugotowaniu rosołu pozbywam się z niego wszystkiego prócz kurczaka i marchewki.

Pomidorowy krem z mascarpone robie w jednym garnku o grubym dnie. Na wstępie wlewam oliwę z oliwek, gdy zacznie lekko skwierczeć wrzucam 1 zabek czosnku, 1/2 czerwonej cebuli, 1 mały por pokrojony wg uznania, kapary ok 6, dokładam czubatą łyżkę śmietankowego masła i lekko rumienie.
Po ok 5 minutach wrzucam 2 puszki pomidorów pelati / jajowatych / oraz dolewam 2 szklanki / 500 ml / rosołu plus to co nam pozostało w rosole czyli pierś kury oraz marchewkę. Garnek szczelnie zakrywam i gotuje 15 min.
W tym czasie można ugotować wg. uznania ryż lub makaron do zupy. Ja wybieram do tego zestawu makaron conghiliette / maleńkie muszelki/  gotuje go 10 min.


                         


Po 15 minutach wrzucam do zupy bazylie ok 6 listków, zdejmuje z gazu wrzucam naprawdę czubatą łyżkę serka mascarpone i wszystko miele blenderem na gładki krem. W tym czasie zapach jest już niesamowity, wszystkie samki łączą się ze sobą doskonale!


                                                         

No i się zaczyna wszędzie, w około słysze biegające miam mniam mniaaaaaaM, już dłużej się nie da H już wspina się po moich nogach aby tylko módz zjeść. Osobiście nie dziwie się.


Podsumowując. Czas przygotowania ok 20 min, H zjadła w 10 min. no i oczywiście Ł się podłączył szcześliwy że trafiła mu się nie zmielona większa część kurczaka. Siedzieli w ciszy i jedli, to jest najlepsze odzwierciedlenie tego prostego samku Królowej Zup - Pani Pomidorowej, która byłaby niczym bez pomocy Króla Pana Rosołu!

Lista produktów do pomidorowego kremu:

rosół
2 puszki pomidorów pelati
kapary / zamiast soli
cebula czerwona
ząbek czosnku
bazylia
ser mascarpone
masło śmietankowe
por mały / 1/2 dużego

W wersji dla dorosłych na koniec zupę można udekorować pociętą w paseczki papryczką chili. Ja używam zielonej i czerwonej bez nasion, wymieszanej. Efekt smakowy rewelacyjny!


                          

F. mam nadzieję że ci będzie smakowało...

2 komentarze:

  1. Prorok, cy co!? Wczoraj byla pomidorowa autorstwa MIMI - z koprem naciowym. Lyzki swistaly, uszy sie trzesly...F i K szczesliwi ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. ach to balsam dla mej duszy! specjalnie dla Ciebie A tez ta strona bo juz mam dosc pisania @ z przepisami, niech i lud sie cieszy mymi strawami! ale poszlam z rymem niczym dziadek W.

    OdpowiedzUsuń