15 sierpnia 2010

Zupa kurkowa staropolska.

Zupa kurkowa niestety będzie bez ostatniego zdjęcia.
Powód, nie zdążyłam pójść po aparat i Ł mi wszystko zjadł z talerza.
Podsumowanie, była tak dobra że nie mógł się oprzeć.

Poniższa zupa kurkowa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo sycąca. Tak naprawdę w zestawieniu z pajdą świeżego wiejskiego chleba stracza za dwa dania. W dodatku, można ją podawać na dwa sposoby.

1. Jako krem z kurek.
2. Jako zupę kurkową.

Wszystko zależy od waszej inwecji oraz upodobań, czy chcecie ją przelewać do miksera czy wolicie nabierać na łyżkę dostojne kurki w całości.





Zupa kurkowa staropolska.

Lista zakupów:

  • 0,5 kg kurek / kurki mozna mrozić więc kupcie więcej, ale nie myjcie przed mrożeniem/

  • seler

  • por

  • 4 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • smalec / jeśli ktoś go nie jada może być masło

  • koperek nać

  • tymianek suszony 1/2 łyżeczki

  • kmin mielony 1/2 łyżeczki

  • cebula szalotka 2 szt

  • czosnek 2 ząbki

  • 3 paski swieżego chili

  • wywar esencjonalny 1L z 1 piersi kurzej , plastra ligawy, szponder z kością.

  • 1 dojrzały pomidor

  • 200 ml śmietany


W zależności jaką opcję zupy wybieramy tak też musimy przygotować warzywa.
Jeśłi będziemy robić krem, nie jest istotny rozmiar kostki. Gdy zdecydujemy się na zupę z widocznymi elementami, która wg mnie wyglada dostojniej, musimy pokroić warzywa w kostkę, średniej i małej wielkości. Kurek absolutnie nie kroimy.

Dla ułatwienia ja osobiście wywar zawsze gotuje dzień wcześniej i wstawiam do lodówki.
Młode kurki są przeważnie umazane w piachu i w ziemi, więc staram się je namoczyć w misce z wodą dzień przed gotowaniem. Nic gorszego niż zgrzytanie drobinek kwarcu między zębami.




Na patelnię wrzucamy łyżkę smalcu, gdy zacznie skwierczeć dodajemy wszystkie warzywa z wyłączniem kurek i pomidora. Przyprawiamy i szklimy ok 15min.
W następnej kolejności dodajemy kurki,pomidora pokrojonego w ćwiartki i podsmażamy całość energicznie mieszając ok 5 min.
Całość zalewamy wywarem mięsnym, kurczaka i ligawę kroimy w kostkę lub paski i wrzucamy do zupy.
Przykrywamy garnek lub patelnie i pozostawiamy na 45min.

Po tym czasie zupa jest gotowa. Wyrzucamy z niej skórę od pomidora oraz natkę pietruszki. Mielimy lub podajemy w całości. Dla smaku można zaparwić śmietaną i posypać koperkiem.

Polecam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz