8 sierpnia 2010

Risotto pomarańczowe

Są przepisy czasem kompletnie nieprzemyślane, stajesz nad kuchnią i poprostu wiesz.

Dziś było bardzo parnie, totalnie książkowy sierpniowy dzień, spacer, tort bezowy w Zielonej Werandzie, popołudniowa drzemka H. Ale co zrobić do jedzenia? Mam w lodówce końcówkę domowego, bardzo prostego rosołu / pierś kury, 4 marchewki, pietruszka korzeń, nać, seler, pomidor, ziele angielskie4, pieprz4, liść laurowy2, sól morska/, ale co dalej....
Rosół to idealna baza dla setek a nawet tysięcy potraw. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy jak jest powszechnie używany. Moja córka H uwielbia rosół oraz pomidory, tak powstało szybkie 25 minut, risotto.


Risotto pomarańczowe.

Lista zakupów na 3 osoby:

  • własny rosół z kury / nie proponuje kostki jeśli chcecie podać dziecku

  • ryż biały zwykły 5 garści

  • 3 pomidory malinowe / bez miąższu

  • masło

  • marchew z rosołu wg.uznania

  • parmezan

  • czerwona cebula 1 szt / pokrojona w kostkę zlana wrzątkiem

  • śmietana płynna w kartoniku

  • sól / pieprz

  • oliwa z oliwek
Na patelnię wlewany oliwę, czekamy aż się rozgrzeje. Wsypujemy ryż i delikatnie potrząsając czekamy az stanie się koloru mlecznego. Wlewany łyżkę wazową rosołu, czekamy az wchłonie. Nastawiamy zegar na 15 minut. Wsypujemy kolejno do ryżu: marchew w kostkę, kurczak rozdrobniony wg uznania, cebulka. Za każdym razem gdy ryz wchłnie rosól dolewamy kolejną łyżkę. 5 minut przed końcem wsypujemy rozdrobnione pomidory jednak pamiętajmy aby nie było tam miąższu gdyż będzie dłużej odparowywał.
Gdy skończy się nam czas / 15min/ wyłączamy gaz wsypujemy parmezan ok 1 garść oraz wlewamy ok 3 łyżki śmietany, przykrywamy całość szczelnie i pozostawiamy na 5 min. Po tym czasie można udekorować pietruszką..../to nie dla K/ lub posypac dodatkowo parmezanem.



Mojej córce smakowało, Ł też zjadły chętnie i złoży zamówienie na kolejne po rosole...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz