24 sierpnia 2010

Królewski krem z dyni.

"A gdy już zniknęły w lesie
Śliczna się melodia niesie
A z nią piękna wróżka przybywa
Wróżka i to wróżka żywa.
Uśmiechnęła się wróżka miła
I do Kopciuszka tak przemówiła ...
A potem zamieniła myszki cztery
W piękne ogniste ogiery
Dynia wnet stała się karocą
A szczur stangretem wiadomo, po co
By lejce trzymał ognistych koni ... "



Królewski krem z dyni
wg. Le Cordon Bleu

Lista zakupów na 6os:
  • 1 kg dyni
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • galka muszkatałowa
  • pieprz
  • sól
  • liście szałwi
  • śmietana
  • 1,2l rosołu z kury
  • 1 trawa cytrynowa lub mała łyżeczka trawy cytrynowej ze słoiczka
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 3 duże pomidory bez miąższu
  • ryż


Warzywa kroimy w mniejsze elementy. Wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem, posypujemy pieprzem, solą oraz ścieramy gałkę muszkatałową. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz. Przykrywamy szczelnie, gotujemy 30/40min.
Wyjmujemy trawę sytrynową jeśli dodaliśmy do gotowania w całości.

Całość wlewamy do blendera i bardzo dokładnie mielimy. Dolewamy do zupy 100ml śmietany lub jogurtu. Dokładamy 8 listków szałwi i dalej mielimy.

Gotujemy ryż do zupy.



Do naczynia wsypujemy ryż, wlewamy zupę, dekorujemy liściem szałwi lub śmietaną.



Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz