22 sierpnia 2010

Malinowa tarta do góry nogami.

Tarta Tatin czyli odwórcona tarta, to chyba jednen z najprostszych deserów jaki znam. A w dodatku można ją zrobić z każdym owocem, dosłownie z każdym na jaki macie w danej chwili, miesiącu ochotę.

Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco.
Tarta szybko stała się popisowym daniem Hotelu Tatin, a przepis rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne. Swoją międzynarodową sławę zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudable – restauratorowi z Paryża, który spróbował tarty podczas swojego pobytu w Lamotte-Beuvron, a następnie dodał ją do menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim's.
Mieszkańcy Lamotte-Beuvron założyli stowarzyszenie La Confrérie des Lichonneux de Tarte Tatin, które ma promować i bronić prawdziwej tarty Tatin. Jego członkowie noszą specjalne stroje, podobne do tych, które dawniej odświętnie noszono na wsiach – niebieskie bluzy, czerwone chusty i czarne kapelusze. Co roku organizowane jest święto i targ, podczas których można dokonać degustacji tarty.*


Moja tarta na dzisiejszą kolację jest malinowa, słodka i pachnie niesamowicie.



Malinowa tarta Tatin.

Lista zakupów:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego
  • masło śmietankowe
  • drobny cukier
  • opakowanie malin
Wstawiamy piekarnik na termoobieg na 180C.
Rozwijamy ciasto na blacie kuchennym, kładziemy na nim patelnię na której będzięmy smażyć, odrysowujemy nożem na cieście górę patelni.
Na patelni roztapiamy masło, gdy zacznie delikatnie skwierczeć wsypujemy 4 łyżki cukru. Potrząsamy patelnią aby cukier równomiernie się topił. Wsypujemy na patelnię maliny, potrząsamy aby oblały się masłem z cukrem. Ponownie posypujemy maliny 5/6 łyżkami cukru i potrząsamy patelnią. Po ok 5/6 minutach zdejmujemy patelnię z gazu na górę kładziemy delikatnie odkrojone pod wymiar ciasto.
Wkładamy patelnię na 15/18 min do rozgrzanego piekarnika.
Po wyznaczonym czasie na górę patelni nakładamy talerz i jednym ruchem przekręcamy ją do góry nogami.
Ciasto powinno opaść na talerz. Maliny będą sprawiać wrażenie że są rzadkie. Pozostawcie talerz z tartą na ok 15 min do wystygnięcia, masa malinowa dzięki cukrowi zetnie sie.

Podawać samą lub z kulką lodów. Niezwłocznie zjeść całość!



Smacznego.

* info o tarcie z Wikipedia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz