29 sierpnia 2010

Sernik NY z malinami na zamówienie....


Droga Sąsiadko,
Jakże bym mogła Ci odmówić sernika z malinami i czekoladą.

Sie mówi, sie ma kochana N.

Mam nadzieje że będzie smakował!



NY cheesecake.

Lista zakupów na formę 24cm:

  • masło śmietankowe

  • 2 jaja + żółtko

  • 600 g twarogu śmietankowego / ja użyłam JANA/

  • 250 ml śmietany 18% gęstej / Danone/

  • 150 g cukru pudru

  • łyżka esencji waniliowej

  • cukier puder waniliowy jedna torebka

  • 80 g czekolady gorzkiej

  • 150 g ciastek owsianych np: San

  • 30 g płatków migdałowych

  • opakowanie malin




Ciastka kruszymy wrzucamy do miksera, na patelni prażymy migdały na lekko złoty kolor i dodajemy do ciastek. Wszystko miksujemy bardzo dokładnie. Na tej samej patelni roztapiamy 60 dkg masła, wlewamy je do zmiksowanej masy, dalej miksujemy aby się połączyły.
Formę samrujemy dokładnie masłem, wysypujemy rozdrobnioną masę i dokładnie ugnietamy na dnie formy.
Pieczemy 15min w piekarniku uprzednio nagrzanym na 170C.
Nastawiamy kąpiel wodną i roztapiamy całą czekoladę.
W tym czasie w misce łączymy : ser, śmietanę, jaja, cukier puder, cukier waniliowy, esencję. Mieszamy bardzo dokładnie aby wszystkie składnik miały kremowy wygląd.
Wylewamy masę na blachę z upieczonym dnem, lekko stukamy blachą aby pozbyć się bąbelków powietrza.
Na gorze układamy maliny tak aby wystawały jedynie delikatnie ponad masę.
Na górę rozlewamy czekoladę i lekko ją "rozmazujemy" łyżeczką.




 
Całość wstawiamy na 40/45 min do piekarnika w temperaturze 150C.
Po tym czasie bardzo delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika pozostawiając wewnątrz ciasto.
Wyjmujemy sernik dopiero po 4/5h.


 
Kroimy i podajemy z malinowym sosem ....

Mam nadzieję że smakowało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz